Grazioli FE10V 5/8 wave antenne

249,95

Excl. BTW: €206,57

Excl. BTW:
€206,57
Model:
Grazioli FE10V 5/8 wave antenne
Levertijd:
1-2 werkdagen
Merk:
Grazioli
Omschrijving

Grazioli FE10V 5/8 wave antenne

5/8 wave verticale 27MHz antenne

Maximaal ingangsvermogen: 5000Watt

Totale lengte: 7,63m
 

Productomschrijving

De FE10V van het Italiaanse merk Grazioli is een 5/8 wave antenne voor de 10m en 11m band. Met het ontwerp van de FE10V was het uitgangspunt om een extreeem robuuste antenne met hoge prestaties te ontwerpen. Waarbij hoog vermogen en een lage stralingshoek een must zijn, dit ontaarde in een antenne met unieke kenmerken zoals je die niet bij andere antennes op de markt ziet. De Grazioli FE10V heeft een vermogen van 5000Watt (CW) continu all-mode. 

Materiaal en constructie

Voor de buizen van de Grazioli FE10V heeft Grazioli het beste materiaal gebruikt wat er maar te krijgen was om antennes mee te kunnen fabriceren. De FE10V bestaat uit aluminium, magnesium en siliciumlegering genaamd AW6063-T66 gehard tot de T66 status. Dit geeft de antenne een uitzonderlijk weerstand die wordt bereikt door extrusie en daarna koudtrekken. De buiselementen zijn zeer nauwkeurig op de diameter en wanddikte waardoor een precieze koppeling mogelijk is met zo weinig mogelijke speling tussen de buizen.

Ground Plane bestaat uit 4 sterke telescopische "Full-Quarter Wave" radialen met een lengte van 270cm per stuk die zijn voorzien van een klembevestiging met een diameter en dikte van 13 x 1,25mm en 10 x 1mm. Deze radialen worden aan de steunplaat bevestigd door middel van twee U-bouten en zelfborgende moeren. Er worden 4 glasvezelverstevigingen meegeleverd die in het grootste deel van de buis moeten worden ingebracht om de verbindingen te versterken en om beknelling te voorkomen. 

Hoge "Q" spoel

De spoel heeft een fundamentele rol met betrekking tot impedantie aanpassing en maximale RF-overdracht, de vorm die wordt gegeven door de lengte en diameter verhouding, de steek tussen de spoelen, het materiaal en de diameter van de draad en de aan- of afwezigheid van metalen kernen intern bepalen de verdienste factor "Q". Q staat voor de kwaliteitsfactor. Simpel gezegd; hoe hoger het "Q"-getal van de spoel hoe meer de hoogfrequente verliezen zonder metalen kernen, met een L/D-verhouding van 1,3 en ver uit elkaar geplaatste spoelen waardoor een Q-waarde van ca. 2500 kan worden verkregen bij een frequentie van 28MHz terwijl de beste concurrerende antennes dat niet doen 1500 bereiken. 

Dit vertaalt zich een maximale efficiëntie en het vermogen om een hoog RF-vermogen te weerstaan. Bovendien is de spoel gelijkstroom (DC-ground) direct met de aarde verbonden waardoor atmosferische storingen en achtergrondgeluiden aanzienlijk worden verminderd.

UHF-connector

De Grazioli FE10V is voorzien van een eigen connector die door Grazioli ontworpen en vervaardigd is. Dus niet de standaard commerciële SO-239. Deze heeft een reële impendantie van 50 Ohm en kan tot 500MHz worden gebruikt. Het doel was om een connector te maken die betrouwbaar is en bestand tegen 5000Watt CW continu vermogen op 30MHz. 

De body is gemaakt van vernikkeld CW614N messing terwijl de pin 24K verguld is om oxidatie te voorkomen en uitgerust met een 4-bar isolator die zijn centrering en elasticiteit behoudt waardoor contactverlies wordt voorkomen. Het isolerende deel is gemaakt van PTFE, één van de beste isolerende materialen vanwege zijn uitzonderlijk elektrische en thermische eigenschappen. Denk aan lage diëlektrische constante en verminderde verliesfactor en bedrijfstemperatuur van -100 tot +260 graden. Tot slot wordt de connector beschermd door een speciale elastomeer afwerking die het binnendringen van vocht voorkomt. 

Ankerbeugel

De meegeleverde ankerbeugel is vervaardigd uit 2,5mm dik AII1304 roestvrij staal en wordt door middel van een klem/sluit systeem aan de antennemast bevestigd waardoor er een zeer robuust mechanisch blok ontstaat. 

RESONANT "Full-Quarter Wave" 
Uit elektromagnetische simulaties, uitgevoerd door Grazioli en ook gevalideerd door vergelijkende instrumentele tests, wordt dit grondvlak veel gebruikt voor de meeste antennes (van de HF- tot UHF-banden), zijn de prestaties in termen van horizontale hoek van maximale straling of Take-Off aanzienlijk beter. Ze vergeleken twee identieke 5/8 antennes, één met een GP bestaande uit 8 NIET-RESONANTE radialen van 1/8 lambda (ongeveer 1,35 m lang), en één met een GP van 4 RESONANTE radialen van ¼ lambda (ongeveer 270cm lang). onder dezelfde installatievoorwaarden.
Het resultaat van hun test was dat de versie met 4 resonerende radialen ¼ lambda altijd een maximale stralingshoek of take-off behaalt van ongeveer 4° of 5° lager, wat een aanzienlijke verbetering van DX-verbindingen over lange afstand mogelijk maakt.

Kenmerken Grazioli FE10V 5/8 wave basisantenne

 • Frequentiebereik: 26.0 tot 30.0 MHz (aanpasbaar)
 • Electrical type: 5/8 wave (center feed)
 • Gain: 1.50 dBd - 3.65 dBi
 • VSWR: ≤1.2:1
 • Bandbreedte: ≥ 1.4 MHz at 26MHz / ≥ 1.6 MHz at 30 MHz
 • Maximaal vermogen: 5000 Watt (CW) continu all-mode
 • Impedantie: 50 Ohm
 • Polarisatie: linear verticaal
 • Materialen: Aluminnum Alloy AW6063-T66, Fiberglass, Brass, PTFE. Alle hardware vervaardigd uit SS AISI-304 en 316
 • Montage aan een mast
 • Geschikt voor masten met diameter Ø: 40 tot 54 mm
 • Max wind resistance: 130 km/h
 • Antenne connector: UHF-Female (PTFE insulator & gold plated central pin)
 • Hoogte: 763cm (inclusief beugel)
 • Gewicht: 6000 gram
 • Radialen lengte: 2700 mm
 • Afmetingen verpakking: 14 x 14 x 145cm
 • Gewicht verpakking: 7,3kg

Inhoud verpakkiing

 • 1x Grazioli FE10V antenne
 • 1x Set montage materiaal
 • 1x Gebruikershandleiding in het Engels en Italiaans